Túró Rudi házilag (recept) - Készítsd el ezt az egészséges finomságot a gyereknek!

2018 Február 20.

Finom, ízletes házi Túró Rudi, amely egyáltalán nem tartalmaz ízfokozókat, tartósítószert, és legalább olyan finom, mint a bolti változata. Recept!

A gyerekeim kedvenc édessége a Túró Rudi, ezért elővettük a receptkönyvünket, és nekiálltunk elkészíteni egy igazán egészséges házi Túró Rudit. Az elkészítését lépésről-lépésre megmutatjuk a fotókat és a részletes elkészítési módot.

Hozzávalók:

6- 10 db rudihoz:
25 dkg túró
1 db citrom reszelt héja
egy csapott mokkáskanál vanília őrlemény
4 teáskanál zselatin (körülbelül 10 g)
3,5 evőkanál hideg víz
1 evőkanál méz
25 dkg étcsokoládé

Elkészítése: 

körülbelül 30 perc 

   
házi  túró rudi A 25 dkg túrót egy nagyobb tál felett szitán áttörjük. Majd egy alaposan megmosott citrom héját belereszeljük. Hozzáadunk egy csapott mokkáskanál vanilia őrleményt és az evőkanál mézet. 
házi túró rudi

A 4 teáskanál zselatinhoz 3,5 evőkanál hideg vizet öntünk, elkeverjük, és hagyjuk, hogy megduzzadjon a zselatin. A megduzzadt zselatint  közepes lángon megolvasztjuk. Majd a megolvadt zselatint lassan hozzáöntjük a túróhoz. Robotgéppel alaposan összekeverjük, addig amíg szép krémes állagú masszát kapunk. 

A masszát körülbelül fél órára hűtőbe tesszük.

házi túró rudi

A hűtőből kivesszük a túrómasszát, és méretre szabva előkészítjük a fóliadarabokat. Kézzel kis rudacskát formázunk, majd egyesével fóliába csomagoljuk a rudakat. Összecsípve a végeket megtekerjük, így adva nekik végleges formát. 
Nekem 6 darab körülbelül 15 cm-es rudacska lett a 25 dekagramm túróból. Igaz ugyan egy kicsit dundibbak lettek mint a bolti társaik. 

Ezután egy rövid időre a fagyasztóba tesszük. 

házi túró rudi Amíg a masszánk a fagyasztóban várakozik, addig megcsináljuk a csokoládét. Ahhoz, hogy finom roppanós legyen a csokibevonatunk, temperálni kell a csokoládét. Érdemes jobb minőségű étcsokoládét választanunk, mert azokat lehet jól temperálni. Először az apróra tört étcsokoládét megolvasztjuk, a megolvadt csokinkból csíkokat húzunk a sütőpapírra. Akkora méretűket próbáljunk meg készíteni, amekkora a túrós rudacskánk. Majd a csokoládémasszát a tűzre visszatéve 40-41 fokosra melegítjük. A kellő hőfok elérése után hideg vízbe tesszük a tálat (vigyázzunk, hogy a csokihoz ne érjen a víz!) és folyamatosan kevergetve lehűtjük 27 fokra. Amint kihűlt, visszamelegítjük körülbelül 31 fokosra, és máris használhatjuk. 
házi túró rudi

A rudakat rácsra helyezzük, és egyesével leöntjük őket a csokoládéval. Amikor egyet leöntünk, elsimítjük, ha szükséges. Amikor befedtük masszával a rudakat, akkor alá nyúlunk egy spatulával és áttesszük a rácsról a sütőpapírral borított deszkára. Ahogy a csoki megdermed, akkor betesszük a hűtőbe, és hagyjuk, hogy szépen meghűljön. Utána akár már azonnal fogasztható is. Nálunk egy nap alatt elfogyott! 

Jó étvágyat!