Homoktövis babáknak, kisgyerekeknek: Előzd meg a bölcsőde- és óvodakezdéssel járó betegségeket ezzel a szuperfood-dal!

2018 Augusztus 25. • Szerző: Papás Mamás Magazin

A homoktövis egy kevésbé ismert szuperfood, igazi vitaminbomba, amivel könnyen elkerülhetők a bölcsőde- és óvodakezdéssel járó vírusos megbetegedések. Az eredetileg Tibetből származó természetes antibiotikumot babáknak is adhatjuk.

Az ősz beköszöntével a bölcsődei és óvodai megbetegedések miatt sokszor be sem lehet férni a gyermekorvosi rendelőkbe, mert ilyenkor duplájára nő a beteg gyerekek száma. A legtöbb, amit ősszel a szülő tehet, az a megelőzés. Ehhez ajánljuk a homoktövist, amely egy igazi csodanövény.

5 dolog, amit biztosan nem tudtál a homoktövisről


Fotó: Vivam Homoktövis

A homoktövis egy olyan gyógynövény, ami nagyon sokféle egészségügyi problémára nyújt megoldást, és külön jó hír, hogy babák, kisgyerekek is bátran fogyaszthatják. Nézzük a homoktövis legismertebb gyógyhatásait:

  • Erősíti az immunrendszert
  • Véd az őszi-téli vírusos fertőzésektől, megfázásos megbetegedésektől
  • C-vitamin tartalma tízszerese a citrom C-vitamin tartalmához képest
  • Több mint 100 bioaktív anyagot tartalmaz
  • Magas E-vitamin tartalma miatt leköti a szabad gyököket

Mikortól kaphatnak gyerekek homoktövist?

Homoktövist akár már a 12 hónapos babáknak is adhatunk pépes ételbe keverve napi 1 teáskanállal. Ügyeljünk rá, hogy a babát fokozatosan szoktassuk hozzá az új élelmiszerhez. Ha mégis azt tapasztalnánk, hogy hígabb lesz a baba széklete, akkor érdemes egy nagyobb szünetet tartani, és hetekkel később újra próbálkozni.

2 éves kortól már napi 1-2x1 teáskanál homoktövist adhatunk a kisgyerekeknek a vírusos, megfázásos megbetegedések megelőzésére. A rendszeres vagy kúraszerű homoktövis adásával a gyerekek immunrendszere észrevehetően megerősödik és ellenállóbb lesz a fertőző vírusokkal, baktériumokkal szemben.


Fotó: Freepik

3 tipp homoktövis adására gyerekeknek

A homoktövis íze jellegzetes, kissé kesernyés ízű, ezért mindig igyekezzünk nagyobb adag édes ételbe, pépbe, joghurtba belekeverni, hogy szívesen elfogyassza a baba, kisgyerek.

1. Homoktövis magőrlemény

Gyümölcspépekbe, turmix-ba, főzelékekbe, joghurtba, kefirbe, kásába, keverj bele napi 1 teáskanál magőrleményt. Kiemelkedősen magas a mag A- és E-vitamin tartalma.


Fotó: Vivam Homoktövis

2. Homoktövis velő

Pépes, iható állaga miatt sokan ezt a változatot kedvelik. A homoktövis velő egy igazi vitaminbomba az őszi-téli megfázásos időszakban.


Fotó: Vivam Homoktövis

3. Homoktövis magolaj

Természetes antidepresszánsként támogatja a központi idegrendszert. A magolajból kevesebb mennyiség is elegendő, mint a fenti magőrleményből vagy a velőből. Nem csak belsőleg, hanem külsőleg is alkalmazható.


Fotó: Vivam Homoktövis