Mikortól adjunk a babákra kiscipőt? Mire ügyelj a babád első cipőjénél?

2019 Augusztus 14. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Mire ügyeljünk, amikor először vásárolunk cipőt a babának? Mi a mezítláb járás előnye?

A szülői gyakorlattal ellentétben, akik szó szerint lépten-nyomon kiscipőt húznak a baba, kisgyerek lábacskáira, a kisgyerekeket otthon zokniban vagy kis mamuszkában kellene járatni. Miért?

A növekedésben lévő gyereklábat nem szabad, hogy bármi szorítsa, hogy nyomásnak legyen kitéve. Ha úgy ítéljük meg, hogy a talaj, járófelület, amin a baba, kisgyerek lépked kicsit sem veszélytelen, akkor természetesen a lábbeli viselése indokolt.

Amikor a baba az első lépéseivel próbálkozik, akkor bátran ráadhatjuk a babára a kiscipőt, főképp, ha a szabadban tartózkodunk a kicsivel.
Általában véve a babáknak onnantól kezdve van szükségük kiscipőre, amikor már totyognak, előtte bőven elegendő, ha kiszoknit, nagyon vékony "tornacipőt" adunk a babára.

Milyen kiscipő alkalmas 12 hónapos kor felett?

Ha a baba 12-15 hónaposan elkezd járni, és olyan helyen tartózkodunk vele, ahol indokolt a kiscipő, akkor mindenképpen ügyeljünk rá, hogy megfelelő lábbelit válasszunk neki. Ha egy kicsit is bizonytalanok vagyunk abban, hogy a babára adott cipőcske megfelelő-e, akkor inkább válasszunk másikat.

Az első cipő kiválasztásánál az alábbiakra kell figyelni:

1. A cipőnek óvnia, védenie kell a lábfejet.  Olyan cipő alkalmas "első cipőnek", amelyben a kisgyerek saját testsúlyát, egyensúlyát, mozgását, tartását kontrollálni képes, miközben a talpak optimálisan fekszenek fel a talajra.

2. A cipő jó minőségű legyen, és készüljön természetes anyagból, hogy szellőzni tudjon - így ki lehet kivédeni az esetleges allergiás reakciókat.

3. A cipő talpa csúszásmentes és hajlékony (rugalmas) legyen, hogy a kisgyerek járás közben a lábfejét meg tudja hajlítani.

4. A cipő feje legyen széles és lekerekített, hogy a lábujjak szabadon helyezkedjenek el. Cipővásárlásakor ügyeljünk arra, hogy a nagylábujj vége és a cipő orra között 5-15 mm maradjon - még úgy is, ha ezt először túlzásnak találjuk.

Törekedjünk rá, hogy megtaláljuk a helyes egyensúlyt a mezítlábazás és a kiscipős közlekedés között, hogy mindkettő előnyei érvényesülhessenek.
Ebben a cikkükben részletesen vesszük sorra, hogy milyen előnyökkel jár, ha a gyerek mezítláb járkálhat ott, ahol azt az adott terepviszony megengedi.

Fotó: Freepik