Veszélyes lehet, ha téli kabátban utazik a baba, kisgyerek az autós gyerekülésben

2018 November 19. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Szakemberek szerint egyáltalán nem biztonságos, ha a babát, kisgyereket vastag téli öltözetben kötjük be az autós gyerekülésbe.

A modern autók már egy pillanat alatt befűtik az autók utasterét, ahol nem csak könnyen rámelegszik a babára, kisgyerekekre a kabát, hanem a téli ruházat balesetvédelmi szempontból sem szerencsés.

Egy korábbi kutatás azt állapította meg, hogy akár már egy 50 km/h sebességű ütközetnél is könnyen kicsúszhat a kisgyerek a kabátból és így az autós gyerekülésből is. Az ok: a babán, kisgyereken lévő vastag pufi öltözet miatt az öv nem tudja kellően megfeszíteni a gyereket.


Forrás: YouTube

A fenti példa leginkább akkor fordul elő, ha a szülő a vastagabb ruha miatt lazábbra állítja a biztonsági övet, a csúszós overál anyagról pedig könnyebben lecsúszik a biztonsági öv, aminek tartania kellene a gyereket.

A német ADAC biztonsági szakemberei szerint azzal, hogy a babákat, gyerekeket téli öltözetben ültetjük a gyerekülésbe, egy erősebb ütközetnél akár komoly hasi sérüléseket, máj és gyomortraumát, bevérzéseket is szerezhet a baba, kisgyermek.
Ahogy arról korábban beszámoltunk, szintén egy ADAC felmérés szerint a gyerekkel utazó autóvezetők 59%-a nem biztonságos módon szállítja a gyereket az autóban, szerintük ezek a leggyakoribb hibák a babák, kisgyerekek bekötése kapcsán.

Ahogy a német ADAC szakemberei, úgy az amerikai KidsAndCars.org szakértői szerint is tanácsosabb, ha az autóban egy vastag takaróval terítjük be az autós gyerekülésbe rögzített babát, vagy inkább vastag, kötött ruházatban utaztatjuk.