Védőnő: Veszélyes lehet a tavaszi nap még árnyékban is! Babáknál és gyerekeknél erre figyelj!

2020 Április 29. • Szerző: Pálinkás Zsanett

A tavaszi napsugarak, zöldellő fák és a hőmérséklet fokozatos emelkedése a téli hónapok után egyre jobb kedvre derítheti az anyát és babát egyaránt. Azonban a tavaszi napsütés nem veszélytelen. Főként, hogy fokozatosan lekerülnek a ruhadarabok a gyermekről és egyre nagyobb bőrfelületét érheti napsugár.

A baba bőre érzékeny, tavasszal is könnyedén leéghet, ha nem óvjuk kellőképpen. Pálinkás Zsanett védőnőt kérdeztük, hogy mire javasolt figyelni a tavaszi hónapokban.

Babák bőrvédelme tavasszal

Az újszülött babával egyáltalán nem javasolt napra menni. Hathetes kor után is csak mértékkel néhány percig érheti a baba bőrét a kora délelőtti vagy késő délutáni tavaszi napfény. A nagyobb gyerekek (6 hónapos kor felett), azonban megfelelő védekezés mellett rövidebb ideig már élvezhetik a tavaszi napsütést a homokozóban vagy séta közben.

A megfelelő védekezés alatt értendő a napvédő termékek használata, mert már a tavaszi napsütés is káros UV-B sugárzást okozhat. Felhős időben, árnyékos helyen sincs teljes biztonságban a gyermek. Éppen ezért, még séta előtt javasolt bekenni megfelelő napvédő krémmel a baba kezét, karját, arcát, nyakát, hogy jól felszívódhasson és kellő védelmet biztosítson. Elsősorban a fizikai fényvédelemmel rendelkező, babáknak készült termékek alkalmazását javaslom.

Ruházat, kiegészítők

Tekintettel a tavaszi időjárás szeszélyességére, egyik pillanatban meleg lehet, a másikban fújhat a szél, a baba fokozatosan legyen felöltöztetve. Praktikus a könnyen le– és felvehető pamutruházat, kardigán vagy vékony tavaszi kabát. A pamut ruhadarabok jól szellőznek, kevésbé izzadhat meg benne a baba. Ez azért is fontos, mert a fokozott verejtékezés hatására a gyermek bőrén apró piros pöttyök (melegkiütés) jelenhetnek meg.

Túlöltözetés
A kisbabák verejtékmirigyeinek kivezető csöve ugyanis kezdetben még nem működik tökéletesen és hajlamos lehet az elzáródásra. A kiütés elsősorban az arcon, fejen, tarkón, nyakon és popsin jelenhet meg, de rosszul szellőző, izzadó bőrfelületeken is gyakran jelentkezhet az elváltozás. Ez a kiütés megrémisztheti az anyukákat és sokszor nem tudják mi okozhatja. Ennek elkerülése érdekében kerülni kell a túlöltöztetést a tavaszi hónapokban is.

Kissapka
Legalább 3 éves korig a gyermek feje legyen védve vékony pamut vagy vászonsapkával. A babák ebben a korban még a fejükön keresztül is párologtatnak, így könnyebben megfázhatnak a változékony, olykor szeles tavaszi időben.

Napszemüveg
Ma már egyre többször találkozhatunk a boltokban babák számára készült napszemüveggel. Az erős tavaszi napsugárzás a szemre is káros hatással lehet nem csak felnőtt, hanem gyerekkorban is. 2-3 éves kortól a gyermekre kerülhet olyan napszemüveg, ami valóban bevizsgált (tesztelt, ellenőrzött) és 99%-os UV-B sugárzás elleni védelemmel rendelkezik. Méretben, napszemüveg rögzítésében sok lehetőség közül lehet választani a legfontosabb a gyermeknek kényelmes legyen.  

Séta babakocsival

A babakocsit nem javasolt letakarni textilpelenkával vagy más anyaggal, mert nem csak a nyári melegben, de tavasszal is könnyedén túlmelegedhet a baba, nehezebben kaphat levegőt, aminek súlyos következménye is lehet. A nap elleni védekezésben sokat segíthet a babakocsira szerelhető napernyő vagy praktikus napvitorla. A babakocsi alját érdemes textil pelenkával, vékony pamut takaróval vagy izzadásgátló betéttel bélelni a beizzadás elkerülése érdekében.

Autóban utazik a baba

Autóval utazás során az ablakra szerelhető napellenző, árnyékoló textil segíthet abban, hogy a gyermeket ne érje közvetlenül napfény. Szintén javasolt a praktikus, könnyen levehető réteges öltöztetés utazás során is.

Folyadékbevitel tavasszal

A babák anyagcseréje gyorsabb, ezért vízháztartásuk egyensúlya könnyebben felborul, ha folyadékszükségletük nincs folyamatosan pótolva  és erre tavasszal is javasolt figyelni, nem csak a nyári nagy melegben.

Amennyiben a baba anyatejet kap, napközben gyakrabban mellre kerülhet. Anyatej hiányában pedig a baba kaphat két etetés között egyéb folyadékot is életkornak megfelelően. Az édes italok, gyümölcslevek adása kerülendő, vagy csak korlátozott mennyiségben (naponta 1-2 dl) kapja a gyermek, mert nem csak a fogaira lehet káros hatással, de étvágytalanságot is okozhat.

D-vitamin pótlás tavasszal

A tavasz beköszöntével az édesanyák gyakran teszik fel a kérdést: „Kell-e a gyermeknek D-vitamint adni?” A D-vitamin valójában nem vitamin, hanem egy hormon előanyaga, ami az UV-B sugárzás hatására termelődik a bőrben. Az első évben a babának minden nap szükséges D-vitamin készítményt kapnia, legalább 400 NE mennyiségben. Amennyiben tápszert kap a baba, a tápszer mennyiségének megfelelően javasolhat a gyermekorvos eltérő D-vitamin adagolást.
 
Egy éves kor felett áprilistól-októberig a kisgyermek a kora délelőtti vagy késő délutáni órákban naponta 20 percet a szabadban tölthet fényvédő termék használata nélkül, fedetlen végtagokkal, és már így is elegendő D-vitamin képződik a szervezetében. Ekkor nem szükséges a D-vitamin készítmény adása, csak akkor, ha gyermekorvos indokoltnak tartja.  

Néhány étel tartalmaz D-vitamint, amit a hozzátáplálás időszakában már kaphat a baba. Ezeket az ételeket javasolt beépíteni a gyermek étrendjébe.

Szerző: Pálinkás Zsanett védőnő, babatáplálási tanácsadó
A Nutriklub tanácsadójaként 7 éve segíti a hozzá forduló várandós és kisgyermekes édesanyákat. Folyamatosan támogatja az anyukák felkészülését gyermekük érkezésére, a kisbabák táplálására és szoptatására, gondozására egyaránt.


Fotók: Freepik