Pelenkázás előtt kérdezd meg a babádat, hogy kicserélheted-e a pelusát! - Tanácsolja a szexuálterapeuta

2018 Május 29. • Szerző: Papás Mamás Magazin

Kérdezd meg a babádat, hogy kicserélheted-e a pelusát! – ezt tanácsolja egy szexuálpszichológus, aki szerint ez nagyon fontos lenne. Kijelentése miatt rengeteg kritika érte.

Egy ausztrál szexuálterapeuta azt tanácsolja a kisbabás szülőknek, hogy a pelenka csere előtt kérdezzék meg a csecsemőjüket, hogy kicserélhetik-e a pelust. Az engedélykérés azért lenne fontos, hogy a gyerek a későbbi élete során ne lehessen szexuális visszaélés, illetve bántalmazás áldozata. A szakértő nem mindennapi kijelentésével óriási vihart kavart, és a feje tetejére állította az ausztrál közéletet.

- Még abban az esetben is, ha egy újszülött csecsemőtől semmi válasz nem érkezik, egy "igen" vagy egy "nem" sem, akkor is érdemes a szülőknek hangosan feltenni a kérdést a pelenkázó asztal fölött: "Megengeded, hogy kicseréljem a pelusodat?" - tanácsolja Deanna Carson szexuálterapeuta, aki az ausztrál ABC News adásában beszélt a témáról.

A kérdést úgy is megfogalmazhatja a szülő, hogy: "Most kicserélem a pelenkádat, rendben van?". Természetesen Carson is tisztában van azzal, hogy a beszélni nem tudó baba nem fog válaszolni, nem mondja majd azt, hogy "Persze, Anya, ez szuper lesz, és imádom, amikor tiszta pelenkát kaphatok".
Carlson úgy magyarázza, hogy a szülőnek a baba testbeszédére kellene jobban odafigyelni, megvárni azt, hogy a baba jelezzen. A szemkontaktus például elárulná a gyerek válaszát.

Ezzel a szakember azt szerette volna elérni, hogy a szülők a beleegyezést, az egyéni véleményformálást is építsék be a gyereknevelésbe, amit minél korábban kezd el a szülő, annál jobb.
A szakember kijelentése természetesen óriási vihart kavart, és rengeteg félreértést okozott.

A szülők teljesen kiakadtak

A szakember elsősorban az édesanyák megbotránkozását váltotta ki, akik Twitter-üzeneteikben idiótázták le Carlson-t, mert úgy gondolják, hogy a baba hozzá van szokva ahhoz, hogy a szülők megérintik őket, hozzájuk nyúlnak, ápolják, gondozzák őket, tőrödnek a személyes higiéniájukkal. "Ha a babák válaszára várnánk, akkor akár két évig is ülhetnének a kakijukban és pisijükben" – írták eltúlozva.


Deanna Carson szexuálterapeuta: A belegyezés megtanításával kivédheted, hogy a gyerek szexuális visszaélés áldozata legyen

Carlson nyilatkozata után még a liberális és konzervatív politikusok is egymásnak estek, ahol már a gyerekjogok túlzásba vitele és a gyerekek éretlensége szintén terítékre került. Kritikusai úgy vélik, hogy a gyerekek még nem képesek felfogni a döntésük súlyát, az autóban is be kell magukat kötni, akkor is, ha egyetértenek azzal vagy sem. A mai társadalmaknak éppen az a rákfenéjük, hogy a gyerekek túlontúl is mindent megkapnak. 
Egy egészséges társadalomban vannak határok, ezért is totális agyamentség, amit a szexuálpszichológus tanácsol - mondják.

Megvédheti a gyereket, ha megtanítod neki a beleegyezést

Carlson, aki hideget és meleget egyaránt kapott a követőitől, a Facebookon vett fel a kesztyűt, és azt hangsúlyozta: igenis, nem lehet a gyereknek elég korán megtanítani azt, hogy neki is van véleménye, hogy a beleegyezése számít, mert ez egy esetlegeses későbbi szexuális bántalmazástól védheti meg a gyereket. Nem lehet elég korán megtanítani a gyereknek, hogy őt ki vetkőztetheti le, illetve az ő testéhez ki nyúlhat.

Forrás: Huffington Post