Irdatlan hőség tud lenni a letakart babakocsi alatt - Sokan nem tudják, milyen veszélyes lehet a babára nézve!

2018 Augusztus 15. • Szerző: Papás Mamás Magazin

A gyerekorvosok óva intik a szülőket, hogy ne takarják le a babakocsikat, mert életveszélyes lehet. A babák a letakart babakocsi alatt annyira túlforrósodnak, hogy még kómába is eshetnek.

A szülők többsége szerencsére jól tudja, hogy a babát nem szabad kitenni a káros UV-sugaraknak és a kánikulai hőségnek. Mégis sokan akár végzetes következményekkel járó hibát vétenek, azzal, hogy a babakocsit könnyű takaróval, törölközővel takarják le. Ez a gyerekre nézve végzetes tud lenni, mert a letakart babakocsiban valóságos szauna alakul ki.

Sokkoló, de erről sajnos még mindig kevesen tudnak.

Dr. Martin Karsten német gyermekorvos azt szeretné elérni Németországban, hogy tiltott legyen a babakocsik kendővel való lefedése. Mint mondja, ez a csecsemőkre nézve azért különösen veszélyes, mert ők a testhőmérsékletüket nem tudják maguk kiegyenlíteni. A csecsemők még nem a teljes testükön keresztül verejtékeznek, hanem csupán a fejen keresztül. Például ez az oka annak is, hogy az első életévben sokkal gyorsabban emelkedik a testhőmérséklet, mint később, és ezért lázasodnak be könnyebben a babák.

Napernyő alatt védjük a babákat

A gyerekorvos azt tanácsolja, hogy ehelyett a babákat napernyővel védjük. A német SAT.1 tévécsatorna egyik reggeli műsorának tesztje alapján 39 fokos külső kánikulai hőmérséklet mellett a babakocsi belső hőmérséklete 31 fokon maradt 10 perc után.

Nem csak a berekedt forró levegő veszélyes a babákra, hanem az is, hogy nem tud oda beáramlani a friss levegő, és megáll bent az elhasznált, szén-dioxiddal dús levegő - ez az, ami a babát akár kómába is ejtheti, amit a szülők észre sem vesznek könnyen.