Így lehetnek a fürdőjátékok veszélyesek a kisgyerekekre! Sárga gumikacsákat vizsgáltak laboratóriumi körülmények között!

2018 Április 22.

A gyerekek kedvenc fürdőjátékát, a sárga gumikacsát vizsgáltak kutatók laboratóriumi körülmények között. Az eredmény több mint rémisztő! 5 játékból 4-et potenciális betegségforrásnak talált a vizsgálat.

A babák, kisgyerekek fürdési szokásaihoz az is hozzátartozik, hogy a fürdővízbe színes műanyagjátékokat, gumikacsákat dobálnak, és a fürdés közben ezekkel szórakoztatják magukat. A gond csak ott kezdődik, amikor a szülők azt tapasztalják, hogy a gumijátékok belsejéből, bűzös, barnás folyadék kezd kicsorogni.

Gyerekek egészségére veszélyes lehet a sárga gumikacsa
A kifolyó trutyi nem csak rossz látványt nyújt, hanem sajnos a gyerekek egészségre is veszélyes, ugyanis fertőző baktériumokat, gombákat, penészt tartalmazhatnak, többek között a Legionella és a Psedomonas aeruginosa törzseket, amelyek akár hosszú kórházi kezeléseket igénylő megbetegedéseket okozhatnak.


Kép forrása:Zürichi Eawag Vízkutatási Intézet

75 milliárdnyi gomba, baktérium egyetlen négyzetcentiméteren
A Svájci Eawag Vízkutatási Intézet munkatársai tették közzé a meglehetősen riasztó tanulmányt a Biofilms and Microbiomes című szaklapban. 19 használt, különböző állapotban lévő játékot és 6 újonnan vásárolt gumikacsát vizsgáltak laboratóriumi körülmények között.
A kutatók azt találták, hogy egyetlen négyzetcentiméternyi gumikacsa belsőn akár 75 milliárdnyi baktérium, gomba is megtelepedhet. Nem a csapvíz miatt telepednek meg itt könnyen a baktériumok, hanem a játék anyaga olyan, amely megfelelő táptalajt nyújt számukra. A fürdővízbe kerülő testnedvek, tusfürdők, samponok még inkább kedveznek a szaporodáshoz szükséges ideális körülményeknek.

Szem-, fül- és bélfertőzéseket okozhatnak a koszos fürdőjátékok
Ezek a baktériumok minimális mennyiségben erősítik az immunrendszert ugyan, azonban a gumikacsáknál a kritikus szintnél jóval több található meg, ezért szem-, fül- és bélfertőzéseket okozhatnak.  Különösen azok a kisgyerekek vannak kitéve az irritáció és fertőzés veszélyének, akik az arcukba csorgatják a gumikacsából kifolyó állott fürdővizet.
Szülőként annyit tehetünk, hogy ezeket a gumijátékokat időben kidobjuk, és nem hagyjuk, hogy felhalmozódjon bennük kártékony baktérium- és gombatelep. Amint a barnás trutyi megjelenik, akkor az már legyen jelzés, hogy baktérium és gomba van jelen.

Forrás: BR24