Így használjuk helyesen a klímát baba, kisgyerek mellett a kánikulában

2020 Augusztus 13.

A forró nyári napok és hőhullámok miatt egyre több a szülői kérdés a klímahasználattal kapcsolatban, és az interneten félinformációk, téveszmék is terjednek, ezért a Magyar Védőnők Egyesületének szakmai támogatásával klímahasználati ajánlást adott ki a Columbus Klíma Cégcsoport.

A klímahasználat kellemes környezetet eredményezhet a gyerekek és szülők számára a nagy hőségben, érdemes néhány szabályt betartani annak érdekében, hogy mindenki egészséges maradjon - ezeket pontokba szedtük.

1. A csecsemőkre és az 1-6 éves kisgyermekekre kell a legnagyobb figyelmet fordítani, hiszen ők még nem képesek érzéseiket pontosan megfogalmazni, és a szervezet ilyenkor a legkiszolgáltatottabb a külső tényezőknek.

2. Az általános ajánlások szerint érdemes a csecsemők tarkóját ellenőrizni: ha izzadt, vagy túl hűvös az öltözék alatti bőrfelület, akkor biztosan nem megfelelő a hőmérséklet számára és változtatnunk kell a rétegek számán, vagy a hőmérsékleten.

3. A kisgyermekek környezetében kifejezetten fontos a klímák megfelelő karbantartása és tisztítása. A nem kellően karbantartott klíma komoly megbetegedéseket is kiválthat, például szisztémás gombafertőzéseket és legionellosist.

4. Szakembereink szerint figyelemmel kell lenni arra, hogy közvetlenül sose érje a gyermeket a készülékből kiáramló hűvös levegő.

5. A klíma használata mellett nem szabad megfeledkezni a rendszeres, gyakori szellőztetésről, hiszen idővel túl sok szén-dioxid keletkezhet a szobán belül, a levegő állottá válhat.

6. A szoba és a külső hőmérséklet közötti javasolt különbség 6-8 fok és kánikula idején a sétából való hazatéréskor fontos különösen figyelni a hűtött szobába való visszatérésre, mivel a nagy hőmérsékletkülönbség miatt előfordulhat, hogy meghűl a gyermek.

7. A kisgyermekek megfelelő folyadékellátásra a nyári időszakban fokozottabban kell figyelnünk, emellett fontos tudni, hogy a klíma használata szárítja a szobában lévő levegőt. Ez a hőérzetet javítja, de fontos figyelni, hogy a páratartalom ne legyen túl alacsony, mert az elősegíti a kiszáradást.

Amennyiben kellő körültekintéssel használjuk a klímát, a nyári melegben biztosítani tudjuk a megfelelő közérzetet. A kellemes hőmérsékletű szoba javítja a gyermekek alvásminőségét és produktivitását. Szakértőink azt ajánlják a fiatal szülők számára, hogy minden esetben kérjék ki orvosuk, védőnőjük véleményét a helyes eljárásról, hiszen a megfelelő hőmérséklet mindig gyermektől függ, pont, mint a felnőtteknél: van, aki jól érzi magát 19-20 fokban, ez a hőmérséklet viszont sokaknak túl alacsony.

Szakértők a cikkben:
Omanné Földi Melinda, Magyar Védőnők Egyesülete
Váradi György lakossági klímaszakértő, a Columbus Klíma Cégcsoport vezetője