Így altasd a babát, kisgyereket a hőségben! 14 tipp, amire ügyelj, ha kint tombol a kánikula! Védőnő tanácsai

2018 Április 29. • Szerző: Hérák Anita

Amikor a babaszoba falai ontják magukból a meleget, akkor a babák, kisgyerekek nyugtalanabbak lehetnek, nehezebben alszanak el, éjszaka szomjasabbak. Pár apró trükkel azonban elősegíthetjük a könnyebb elalvásukat. Cikkünkben kánikulai altatáshoz nyújtunk segítséget.

A babák, kisgyermekek altatásához az ideális hőmérséklet 20 fok körüli. Ha kint tombol a forróság, akkor természetes, hogy a babák, kisgyerekek is nyűgösebbek és jóval nehezebben alszanak el. Mit tehetünk ilyenkor?

14 tipp – Így altasd a csecsemőt, babát a kánikulában!

1. Vegyél ki minden felesleges párnát, takarót, plüssfigurát, szivacsos fejvégeket a kiságyból, hogy a rácsos ágyat könnyebben átjárja a levegő, és minél szellősebb legyen!

2. Jó minőségű pamut vagy frottír lepedőt használj, amit egy további réteg vászonlepedővel takarsz le. Minden szintetikus lepedő, füllesztő anyagot használatát kerüld.

3. Altasd a babát 100% pamut bodyban! Még akkor is, ha nagy a forróság, egy kis rövid ujjú body minden esetben indokolt, csak a pelenka kevés -  ugyanis a takarók nem fedik sokáig a babát, mert lerúgják magukról. A takaró könnyű, természetes anyagú takaróval  vagy textil kifogó legyen.

4. Hőségben benti alváshoz egyáltalán nem szükséges a kissapka, ugyanis a fedetlen fejbőrön keresztül is izzad, párologtat a baba. Kintléthez abszolút szükséges a kissapka, még árnyékban is, ami egy fehér, pamut, vékony sapka legyen.

5. Ügyelj rá, hogy a kiságy körül ne legyen huzat.

6. Szellőztetni lehetőleg este szellőztess, amikor a levegő már lehűlt. Ha mégis ablakot nyitsz napközben, akkor ne közvetlenül a baba mellett nyisd ki, hanem inkább a többi helyiségben.

7. Ha ventilátort használsz, akkor ügyelj arra, hogy a babát semmiképpen ne érje közvetlenül a ventillátor levegője. Legjobb megoldás, ha azelőtt hűtöd le a szobát, mielőtt lefektetnéd őt.

8. Ha klímát használsz, akkor azelőtt hűtsd le a szobát, mielőtt a babát lefektetnéd. Soha ne érje a babát közvetlenül a klíma levegője, mert megfázhat. A szobát 5 fokkal kevesebb hőmérsékletre hűtsd le, mint a kinti hőmérséklet, mert a túl nagy hőmérsékletkülönbség megterheli a szervezetet. Ha klímát használsz, akkor a babát másként kell öltöztetni. Az autó klímájánál is ügyelj arra, hogy a baba ne kapjon úgynevezett hősokkot.

9. Napközben húzd be a sötétítő függönyt, engedd le a redőnyt! Semmiképpen ne hagyd, hogy a nap betűzzön a babaszobába.

10. Akassz ki a baba, kisgyerek szobájába minél nagyobb méretű vizes textíliákat - vizes lepedőket, vizes törölközőket - száradni, mert ezek kiválóan hűtik a teret.

11. A baba esti fürdővize lehet langyosabb, körülbelül 32-33 fokos. A relatív hűvösebb fürdővízzel a baba bőre is átmenetileg kellemesen lehűl, ami segítheti a nyugodtabb elalvást.

12. A tápszeres és a hozzátáplálást megkezdő babáknak lehet vizet adni, ha éjszaka megszomjaznak. Szomjoltónak soha ne használj cukrozott italokat, gyümölcslevet, mert azoktól csak szomjasabb lesz a baba, és nem mellékesen még a fogaknak is árt. Anyatejes babákat gyakrabban kell szoptatni a hőségben.

13. Ha napközben babakocsiban altatod a babát, akkor különösen ügyelj a babára, ugyanis egy zárt terű babakocsiban nagyon be tud szorulni a levegő, ahol akár több fokkal melegebb van, mint a babakocsin kívül. A forróságban a babakocsi bejáratát éppen ezért letakarni tilos, mert azzal a túlmelegedés veszélyének tesszük ki a babát. A babakocsit tűző napon hagyni szintén tilos, keressünk árnyékot, hűvösebb helyet.

14. Soha ne hagyd aludni a babát az autós gyerekülésében, amikor megérkeztetek. Sokszor az anyukák nem akarják megzavarni a baba alvását, ha éppen az autóban elaludt. Ne feledd, a tűző napon parkoló autóban a hőmérséklet vészesen gyorsan fel tud szökni!

Szakértő: Hérák Anita védőnő
Fotó: Freepik