El lehet kényeztetni a babákat?

2020 Június 29. • Szerző: Papás Mamás Magazin

A kérdést másképpen is feltehetnénk: meg kell tanítani a babáknak, hogy nem mindig az történik, amit ők akarnak? A válasz: egyértelmű nem.

 

Miről szól a kérdés?

A kérdés valójában egy teljesen általános szülői aggodalom azzal kapcsolatban, hogy ha a baba mindent, de mindent megkap, ki van kímélve, és mindig végig tudja vinni az akaratát, akkor később elkényeztetett, hisztis, antiszociális és egoista gyerek lesz - amit természetesen senki nem szeretne.

Az első hat hónapban nem lehet a babákat elkényeztetni

Sokszor az édesanyák a legősibb ösztöneiket csitítják le akkor, amikor azon aggódnak, hogy a baba később egy követelőző kis zsarnok lesz, ha a baba sírásának azonnal engedelmeskednek.
Ám, minden kezdő édesanya a megnyugtatására szolgáljon: a babát nem lehet elkényeztetni, pontosabban nem lehet eleget kényeztetni!

Gyerekorvosok, kutatók, védőnők, pszichológusok egybehangzó véleménye az, hogy a babákat életük első hónapjaiban vigasztalni, etetni, ölbe venni és szeretgetni kell, mindig, amikor csak igénylik.

David Mrazek amerikai pszichológus a parents.com kérdésére elmondta, hogy ezáltal a baba teljes biztonságban érzi majd magát, ilyenkor alakul ki a biztos baba-szülő kötődés, és egészen biztosan nem lehet ezzel a babát elkényeztetni, legalábbis a baba első hat hónapjában biztosan nem.

De mi a helyzet azokkal a babákkal, akik állandóan karban szeretnének lenni?

A válasz: akkor ringasd a babát, annyit, amennyi igénye csak van rá. Számos tanulmány bizonyította, hogy a sok bőrkontaktus által a babák kiegyensúlyozottabbak, és jobban is esznek. Sőt, még a fájdalmakkal járó kólika kockázata is kisebb azoknál a babáknál, akik többet tartottak karban.

Nem lesz később egoista a gyerek?

Ellenkezőleg! Egy a koraszülöttekkel kapcsolatos új, hosszú távú tanulmányban a tudósok rámutattak arra, hogy:

a rendszeres és hosszú távú bőrkontaktus miként befolyásolja a fejlődést az élet első néhány hónapjában. Ennek megfelelően azoknak az embereknek, akiket az anyák sokat hordtak a testükön csecsemőkként (például babahordozókban), magasabb IQ-val rendelkeztek, kevesebb agresszivitást és hiperaktivitást mutattak, és általában sikeresebbek voltak a munkában.

Mikor kell elkezdeni a gyerekeknek határokat felállítani?

Az élet nyolcadik hónapja körül a csecsemők elkezdik felfedezni a környezetüket, és időnként már "eltávolodnak" az anyukától. Ebben a szakaszban sokat tanulnak a társadalmi interakcióról. Ilyenkor már hagyhatjuk, hogy egy kis csalódást is elviseljenek. Ha egy játékot nem kapnak meg azonnal, és emiatt sírni kezdenek, akkor az anyának nem kell azonnal ugrania. És ha az anyuka nem tudja azonnal felvenni a kicsit, mert éppen nincs abban a helyzetben, a nyolc hónapos baba már nyekereghet néhány percig. Fontos azonban, hogy tudja: az anya mindig ott van és segít, amikor a feszültsége már túl nagyra nő.

Forrás: Külföld
Fotó? Freepik