Babaszoba szellőztetése és hűtése nyáron - Hasznos tippek a védőnőtől!

2019 Augusztus 09. • Szerző: Pálinkás Zsanett

Mire ügyeljünk a nyári szellőztetések alkalmával? Mikor és hogyan szellőztessük a babaszobát a kánikulában? Szabad-e légtisztító berendezést használni baba mellett? Mire ügyeljünk ventilátor, légkondicionáló esetén? Pálinkás Zsanett védőnő válaszol!

A légúti és allergiás megbetegedések megelőzése érdekében fontos, hogy a babaszoba levegőjének minősége megfelelő legyen. A levegő minőségét a hőmérséklet, egyéb szennyezettség, páratartalom és pollentartalom is befolyásolhatja. Gyakori kérdés a szülők részéről: hogyan és mikor érdemes a babaszobát levegőztetni.

Ez több tényezőtől is függ. A babának fontos a friss levegő, azonban azt is mérlegelni kell, mennyire forgalmas út mellett lakik a család, illetve nyáron mennyire magas a hőmérséklet.

A babák immunrendszere az első 3 évben intenzív fejlődésben van, éppen ezért a szobában található szennyezettséget, amennyire lehet, javasolt minimálisra csökkenteni. Forgalmas út mellett, városban, ahol nagyobb lehet a szmog szennyezettség hajnalban és este javasolt egy nagyobb szellőztetést elvégezni. Az autók kipufogógázaival szennyezett levegő a baba légutait irritálhatja, akár allergiás vagy asztmatikus tüneteket is produkálhat.

Nyáron a nagy melegben szintén javasolt a lakás kora reggeli és késő esti szellőztetése. A babák nehezebben viselhetik a meleget, gyakori szellőztetéssel a lakás hőmérsékletének emelkedése váltható ki.

Vidéken, közel a természethez, ahol a levegő szennyezettsége minimális, akár naponta többször is ki lehet szellőztetni a gyerekszobát szép idő esetén.
Érdemes a pollen koncentrációt is figyelemmel kísérni. Magasabb értékeknél szintén nem javasolt a gyakori szellőztetés. Főként, ha a gyermeknél korábban allergiás betegség tünete jelentkezett vagy allergiás betegség igazolódott.

Mire ügyeljünk a babaszoba szellőztetésénél?

1. A baba soha ne legyen huzatban. A legjobb, ha a baba nem tartózkodik abban a helyiségben, ahol a szellőztetés történik.

2. Az ablak mindig buktatva legyen, ha van rá mód - a balesetveszély elkerülése érdekében, vagy legyen csukva, zárva az ajtó, amíg a szellőztetés történik az adott helyiségben. A totyogó gyermek már könnyedén felmászhat bárhová.

3. Javasolt az ablakot szúnyoghálóval ellátni, hogy a bogarak, rovarok ne tudjanak bejutni a lakásba.

EZ IS ÉRDEKELHET: MIBE ÖLTÖZTESD A BABÁT A KÁNIKULAI HŐSÉGBEN? VÉDŐNŐ VÁLASZOL! »»

Légtisztító berendezés baba mellett

Ma már könnyen beszerezhető légtisztító készülék, mely képes a levegőben található szennyeződések, mint pollen, vírus, gomba és egyéb szennyezettség kiszűrésére. Ez a készülék kisbabás családban is alkalmazható, azonban fontos, hogy a készülék rendszeresen legyen karbantartva és megfelelő időközönként fertőtlenítve.

Az anyukának nem mindig jut eszébe, de takarításnál is javasolt figyelni arra, hogy természetes tisztítószereket alkalmazzon, amik a levegőbe jutva nem irritálják a baba nyálkahártyáját, vagy nem válthatnak ki allergiás reakciót a picinél.

Illatosítók, illóolajok a babaszobában – szabad vagy sem?

A természetes és mesterséges illatosítók, illóolajok használatáról megoszlanak a vélemények. Vannak olyan termékek, amik allergiás reakciót válthatnak ki a gyermeknél, ezért is kell körültekintőnek lenni és szakember segítségét kérni az anyukának, mit lehet biztonságosan alkalmazni baba mellett.

Ventilátor, légkondicionáló berendezés a babaszobában

Főként nyáron nagy melegben felmerülhet a ventilátor és légkondicionáló készülék alkalmazása kisgyermekes családokban. Használatukról szintén megoszlanak a vélemények.

Ventilátor

Ha ventilátort használ az anyuka a lakásban, figyeljen arra, hogy a babát ne érje erősebb hűvös levegő, mert megfázhat, és ne is érje el a gyermek, mert balesetveszélyes lehet.
Főként ott javasolt használni, ahol a baba közvetlenül nem tartózkodik.

Klíma

A klíma használata során pedig arra ügyeljünk, hogy ne legyen nagy különbség a benti és a kinti hőmérséklet között, mert a meghűlés veszélye a baba szemszögéből fokozottabb lehet. Ne legyen a baba abban a helyiségben, ahol a légkondicionáló készülék működik.

Főként séta után figyeljen az anyuka arra, hogy hazaérve kapjon a baba egy réteg ruhát a lakásába belépve, majd fokozatosan szoktassa a hűvösebb szobai levegőhöz.  Főként fontos ez akkor, ha a baba nagyon le van izzadva hazaérkezéskor. A gyermek fejére egy kis vékony sapkát is javasolt adni egy rövid dőre.

Mind a ventilátor, mind a klíma tisztítása is legyen rendszeres.

Újszülött baba levegőhöz szoktatása

Az újszülött babákat kezdetben néhány napos korban fokozatosan kell levegőhöz szoktatni a lakásban. Az ő esetükben főként javasolt figyelni a megfelelő szellőztetésre, mert az első hetekben még érzékenyebb lehet a baba és immunrendszere is nagyon éretlen.
Az újszülöttek levegőhöz szoktatásáról itt olvashatsz többet.

Szerző: Pálinkás Zsanett védőnő, babatáplálási tanácsadó
A Nutriklub tanácsadójaként 7 éve segítem a hozzám forduló várandós és kisgyermekes édesanyákat tanácsaimmal. Folyamatosan támogatom az anyukák felkészülését gyermekük érkezésére, a kisbabák táplálására és szoptatására, gondozására egyaránt.

Fotó: freepik.com