7 ok, ami miatt sírhat a babád! Védőnő tanácsai

2018 Június 06. • Szerző: Hérák Anita

Az újszülött babák, csecsemők sírásának hátterében több ok is állhat. Védőnő szakértőnk elmagyarázza, melyek a leggyakoribb okok, és hogyan tud ezekre egy kezdő anyuka könnyen ráérezni.

Az újszülött babák, csecsemők sírásának hátterében több ok is állhat. Vegyük sorra ezeket Hérák Anita védőnő szakértőnkkel.

1. Éhes vagyok

Hogyan tudod megállapítani, hogy a kisbabád éhes-e? Gondold át mikor evett utoljára és mennyit. Természetesen az életkor függvénye, hogy mi az elfogadható mennyiség és gyakoriság, hiszen minél kisebb egy gyermek, annál gyakrabban fogja igényelni az étkezéseket.

2. Szomjas vagyok

A folyadékszükségletet több tényező is befolyásolhatja: életkor, időjárás (kánikula), fizikai aktivitás, anyagcsere gyorsasága. Ezeket mérlegelve könnyen következtethetsz arra, hogy a gyermeked szomjas-e. Kánikula idején azonban ne várd meg, hogy babád jelezze szomjúságát, hanem másfél-két óránként kínáld meg folyadékkal. Folyadékpótlásra legalkalmasabb a víz - törekedj rá, hogy a cukros, túlízesített üdítők helyett vízzel kínáld a babát, kisgyereket.

Amennyiben kizárólag anyatejes táplálás zajlik, hőség esetén tedd többször mellre, ami mellett kiegészítésként akár víz adása is indokolt lehet. Ne feledd: 1 éves korig felforralt, majd visszahűtött vizet adunk.

3. Vegyél fel

A testi kontaktus igénye emberi lényünk természetes velejárója. Különösen igaz ez a csecsemők esetében, akik 1 éves korukig szülőjükkel szimbiózisban élnek. A személyiségfejlődés első szakasza a bizalom-bizalmatlanság krízise körül játszódik (Erikson pszichoszociális modellje alapján), amely során a csecsemő a pozitív kríziskimenetel esetén kialakítja az ősbizalmat szülőjével. Ennek módja, hogy a szülő a csecsemő jelzéseire adekvát választ adjon, így nagyon fontos, hogy eleget tegyünk a csecsemő társas igényének is. Ezzel erősítjük meg benne az ősbizalom érzését, és jelezhetjük a számára, hogy mindig számíthat ránk.

A szakma ma már elavultnak tekinti a "hagyni kell sírni" elvet, hiszen ezzel csak arra tanítod meg a gyermeked, hogy hiába jelez, úgysem kap választ, előbb utóbb nem is fog jelezni, hiába van gondja. Ha terhes a kézben tartás, akár elég az is, hogy ilyenkor  megsimogatod a hátát, kezét, lábát - vagyis, ha a baba emiatt sír, mindenképpen fontos a reagálás.

4. Fáradt vagyok, nyűgös vagyok

Ennél a szükségletnél érdemes a megelőzés technikáját választani. Szülőként, a lehető legjobban te ismered gyermekedet, így jól ismered a bioritmusát is. Fontos, hogy biztosítsd a baba számára a megszokott napirendet, amely nagy segítség a kiegyensúlyozottság megőrzésében. Természetes, hogy időnként elcsúszik a napirendetek akár egy nátha vagy fogzás miatt. Némi rutinnal a nyűgösség okát hamar felfedezed, így a megszüntetésének módja is egyből világossá válik.

5. Melegem van, fázom

A csecsemők, babák öltöztetésének irányelve, hogy egy réteggel többet adjunk rájuk, mint ami rajtunk, felnőtteken van. Ezen túl léteznek fázékonyabb gyerkőcök, illetve olyanok is, akik a hűvösebbet 
kívánják. Értelemszerűen a fázékonyabbra egy plusz réteggel többet, míg arra a babára, kisgyerekre kevesebbet kell adni, aki a meleget rosszabbul viseli.
Legegyszerűbben úgy tudod megállapítani, hogy a baba, kisgyerek fázik-e vagy melege van-e, hogy a mellkasához, hátához kézfejeddel benyúlsz.

6. Tiszta pelust szeretnék

Általában elmondható, hogy két etetés között indokolt a pelenkacsere. Érdemes időnként a pelenkával fedett területet levegőztetni. Ezt a szabadságérzést a legtöbb kisbaba imádja, illetve a bőrnek is jót tesz egy kis fellélegzés.

7. Betegség bujkál bennem

Amennyiben gyermeked viselkedése eltér a megszokottól, például bágyadttá válik, vagy nyugtalanná, nyűgőssé, felmerül a gyanú, hogy egy kezdődő betegség áll a háttérben. Ilyenkor érdemes a kicsi hőmérsékletét ellenőrizni, és annak függvényében megtenni a következő lépéseket.

Fotó: Freepik
Szerző: Hérák Anita védőnő